poniedziałek, 8 października 2012

Powoli zaczynamy - Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym z mięsem.

Dzień dobry! Postanowiłam nieśmiało zawitać w świat kulinarnych bloggerów. Pomysł na blog kiełkował w rudej głowie już ponad rok, ale zawsze coś stawało na drodze do jego realizacji. Teraz postanowiłam chwycić byka za rogi i powoli publikować to wszystko, co od jakiegoś czasu skrupulatnie zbierałam. Na początek chciałabym Wam zaproponować Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym z mięsem. Danie zgłosiłam na konkurs organizowany przez Kotanyi "Polska tradycja"

Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym z mięsem.

SKŁADNIKI:
-Kopytka (ugotowane wcześniej, według jedynego właściwego przepisu dla każdej pani domu)
-Przyprawa do dań z ziemniaków Kotànyi
-Puszka krojonych pomidorów
-Cebula
-Łopatka wieprzowa 0.4 kg
-Przyprawa do gulaszu Kotànyi
-Mieszanka warzyw na patelnię (rodzaj według uznania, na zdjęciu mieszanka z kalafiorem, fasolką szparagową, marchewką, groszkiem i kukurydzą)
-Ser gouda 0.1 kg
-Pozostałe przyprawy: zioła prowansalskie Kotànyi, sól, pieprz (według upodobań) -Olej/oliwa z oliwek do smażenia

 1. Robimy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżą bazylią – jeśli jest pod ręką. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje (około 10 – 15 minut).
2. Mieszankę warzyw przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W sezonie czy gdy mamy więcej czasu możemy sami przygotować warzywa – wybrane przez siebie należy wtedy obgotować.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
4. Łopatkę kroimy w kostkę, jak na gulasz. Doprawiamy przyprawą do gulaszu Kotànyi. Podsmażamy.
5. Przygotowane wcześniej kopytka posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków Kotànyi. W misce mieszamy kopytka, mięso, warzywa i sos. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem.
6. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy ok.25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz