Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym z mięsem.
SKŁADNIKI:
-Kopytka (ugotowane wcześniej, według jedynego właściwego przepisu dla każdej pani domu)
-Przyprawa do dań z ziemniaków Kotànyi
-Puszka krojonych pomidorów
-Cebula
-Łopatka wieprzowa 0.4 kg
-Przyprawa do gulaszu Kotànyi
-Mieszanka warzyw na patelnię (rodzaj według uznania, na zdjęciu mieszanka z kalafiorem, fasolką szparagową, marchewką, groszkiem i kukurydzą)
-Ser gouda 0.1 kg
-Pozostałe przyprawy: zioła prowansalskie Kotànyi, sól, pieprz (według upodobań) -Olej/oliwa z oliwek do smażenia
1. Robimy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżą bazylią – jeśli jest pod ręką. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje (około 10 – 15 minut).
2. Mieszankę warzyw przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W sezonie czy gdy mamy więcej czasu możemy sami przygotować warzywa – wybrane przez siebie należy wtedy obgotować.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
4. Łopatkę kroimy w kostkę, jak na gulasz. Doprawiamy przyprawą do gulaszu Kotànyi. Podsmażamy.
5. Przygotowane wcześniej kopytka posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków Kotànyi. W misce mieszamy kopytka, mięso, warzywa i sos. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem.
6. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy ok.25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz