Quiche z kiełbasą na pomidorowo - bazyliowym spodzie
Ciasto:
- 225 gram mąki pszennej lub tortowej
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- pół łyżeczki soli
- 60 ml zimnej wody
- 4 łyżeczki przyprawy " Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem" (tego rodzaju
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, nie więcej zaś niż godzin 48. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek, około 30 cm (dopasowany do średnicy formy na tartę plus brzegi) i odstawiamy na 0,5 h do lodówki. Następnie na ciasto wykładamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, obciążamy fasolą lub obciążnikami do pieczenia tart i pieczemy 7 minut w temperaturze 200 stopni. Zdejmujemy z ciasta fasolę i papier, po czym podpiekamy jeszcze około 7 minut w zmniejszonej do 170 stopni temperaturze.
Farsz:
- 250 gram cienkiej kiełbasy
- cebula
- po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej w lodówce (albo tej, którą akurat mamy w lodówce)
- 4 łyżki kukurydzy w puszcze
- 0,5 szklanki śmietany 12 %
- 2 jajka
- 5 dag żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Z pokrojoną w piórka cebulą lekko podsmażamy. Paprykę kroimy w dość grube ale nie za długie paski. Razem z kukurydzą dodajemy do zdjętej z ognia kiełbasy i cebuli. Równomiernie rozprowadzamy po podpieczonym spodzie. Śmietanę rozkłócamy z jajkami. Dodajemy starty na tarce lub pokrojony w drobną kostkę żółty ser. Przyprawiamy. Masę śmietanowo - jajeczną wylewamy na farsz. Zapiekamy około 25 - 30 minut w temperaturze 175 - 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz